Skip to content
Sonja Jonkhoff: Kies (linksboven) van een dwerghert

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Verhaal van Sonja Jonkhof

Une molaire supérieure gauche de Dorcatherium, jolie

Ondanks alle Covid19-ellende zijn we (Nico en ik) er toch nog een weekje tussenuit geweest afgelopen zomer. Niet al te ver weg, maar naar het Loiregebied in Frankrijk om in de Falunzee te duiken. We boekten een erg oud hotel in Chateau-la-Vallière, waar we bijna de enige bezoekers waren.

We bezochten meerdere plekken, maar onze favoriet is toch wel de groeve in St. Laurent-de-Lin, ongeveer 10 km verderop. Elke keer als we hier komen is de groeve weer veranderd. Er was vorig jaar al een heel stuk bijgekomen en nu weer. Op een grote hoop met heel veel Falunmateriaal, haaientanden en zeeëgels, vonden we naast wat fragmenten van zoogdierkiezen, ook een hele kies.

Natuurlijk zijn wij geen experts en thuis gekomen ging ik op zoek. Op Facebook bestaat een groep Faluns de Touraine. Daarop zetten vooral locals, denk ik, foto’s van hun vondsten. Ik meldde mij aan en zette mijn foto’s van de mooiste zoogdierkies erop. In mijn beste Frans vroeg ik of iemand hem kon determineren. Na wat opmerkingen als “magnifique”, ‘une jolie molaire, un tragulidé, un cervidé”, werd het bepaald als “une molaire supérieure gauche de Dorcatherium, jolie”. Wikipedia geeft als uitleg: Dorcatherium: een geslacht van dwergherten die in het Vroeg-Mioceen (ca. 20 miljoen jaar geleden) leefde.

 

Back To Top