Ga naar hoofdinhoud
Jules Klees: Oude kloostermop met pootafdrukken

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Verhaal van Jules Klees

Oude kloostermop met pootafdrukken

In 2019 was ik de enige deelnemer met een steen. De helleflint van Dannemora! Daarmee hoopte ik ,,De Gouden Beker” te bemachtigen……….. dus niet! Onze afdeling bestaat uit voornamelijk geïnteresseerden in fossielen.

Mijn grote passie gaat uit naar de Noordelijke Kristallijne gidsgesteenten. We waren weer met vakantie in Zweden en ik was nieuwsgierig naar de enige en goed herkenbare helleflint van Dannemora, die in de platenatlas van Zandstra mooi gefotografeerd en beschreven staat. Ik weet dat bij de de meeste gidsgesteente verzamelaars deze steen ontbreekt, omdat de ijzermijn sinds 1992 gesloten is en ook daarvoor was het niet makkelijk om binnen te komen. In Dannemora aangekomen vond ik een totaal afgesloten mijn en ik verwachtte er  niets van. Maar nieuwsgierig liep ik om het hek om zicht in deze dagbouwmijn te krijgen. Ik had geluk. Door storm was een deel van het hek omgewaaid. Dus ik naar binnen en via een zeer steile afgrond naar beneden.

Alleen maar zwarte stenen zo ver het oog reikte, maar plots viel mijn oog op iets anders dan zwart. En waarachtig, helleflint! Voor een leek van geen enkele betekenis in deze ruwe en vuile situatie. Met een paar brokken weer naar boven geklommen, wat ik bijna met de dood moest bekopen. Kletsnat bezweet werd ik aangevallen door het Zweedse leger ,,Muggen”. Dat kostte me zeker een halve liter bloed. Niet erg, als het maar ,,De Gouden Beker” oplevert. Niets van dat alles. Heeft het nog wel zin om weer mee te doen. Kan net zo goed met een baksteen komen.

Laat ik deze nu hebben gevonden! Niet zo maar één, nee één waar geen tweede van bestaat! Een minimaal 500 jaar oude kloostermop met pootafdrukken.  Geen gewone, maar pootafdrukken met een hielspoor. Wel van een zoogdier. Hiervan heb ik siliconen afdrukken gemaakt en deze zijn op vier verschillende universiteiten door heel wat deskundigen bekeken. Een professor uit Groningen kon mij vertellen dat minstens 500 jaar geleden nog een enkele wilde Europese kat hielsporen aan de voorpoten had, maar die nu door evolutie  verdwenen zijn.

Ik was tuinbaas-beheerder van landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein. De eerste bebouwing dateert uit de 12e eeuw. In 1640 is het huidige kasteel Rijnhuizen gebouwd. In de grond kwam ik deze kloostermop tegen en die heb ik ingemetseld in mijn haardplateau .

Een baksteen is een kruising tussen geologie en archeologie, dus misschien win ik nu de poedelprijs?

Back To Top