Skip to content
Werkgroepen

Binnen de Geologische Vereniging Midden-Nederland zijn twee werkgroepen actief.
Ieder werkgroep heeft zijn eigen programma.

Voor informatie:

Werkgroep Fossielen

De werkgroep komt  zo’n 6 keer per jaar op zaterdagochtenden (10.00 uur tot 12.00 uur) bij elkaar. Dit gebeurt in Museum Hofland, Hilversumseweg 51 te Laren.  Om deel te nemen moet u lid zijn van de Geologische Vereniging Midden-Nederland.

De werkgroep heeft als doel om ieders kennis over fossielen in hun geologische context te vergroten. Ook richten we ons op gebruik van gereedschap en materialen, bijvoorbeeld prepareren. Het enthousiasme voor de hobby en de bijdrage van iedereen vormt de basis van de werkgroep.  Samen bepalen we de onderwerpen en ook wie wat doet. We gaan uit van ‘halen en brengen’. In 2024 hebben we nu 15 leden.

Vaak bestaat een bijeenkomsten uit een inleiding door een van de deelnemers, gevolgd door determinatie door de leden meegenomen fossielen die bij het onderwerp aansluiten. Een werkgroepsexcursie kan ook een van onze activiteiten zijn.

In 2023 hielden we ons bezig met:

  •  de geologie en fossielen van en vindplaatsen in Normandië, met uitstapjes naar zee-egels, bivalven en brachiopoden
  •  uitwisseling van gereedschappen en materialen bij het prepareren en conserveren.

In 2024 zijn we gestart met planten in het Carboon, in aansluiting op de lezing van Tim Wolterbeek over de Piesberg van december 2023.
De eerstvolgende bijeenkomsten gaan over evolutie van planten en de fossielen van planten, langs de lijn van de geologische periodes. Excursies naar de Hortus van de UVA, met een plantenevolutiewandeling behoren tot de mogelijkheden

Ben je enthousiast geraakt en wil je actief deelnemen: voor nadere informatie kun je terecht bij Betsy Ooms of 0621198713.

Werkgroep Mineralen

We zijn een werkgroep die zich als doel heeft gesteld kennis over mineralen uit te breiden en letterlijk onder de loep te nemen! De leden halen enerzijds kennis en anderzijds brengen ze het! Een win-win situatie dus.

Onze bijeenkomsten vinden plaats op (meestal de 1ste) maandagavond van de maand in de kelder van museum Hofland te Laren. We beginnen om 19.45 tot  ± 22.00 uur. Heeft u interesse onze groep te komen versterken of wilt u meer informatie dan kunt u zich richten tot Anneke de Jong  of telefoon ( 06-42408865).

Een impressie van de bijeenkomst van 5 februari 2024 o.l.v. Berend Jan, met als thema “determineren”:

“We gebruiken hierbij de hardheidsschaal van Mohs; stellen de hardheid van het mineraal vast met een van de volgende hulpmiddelen: vingernagel, stukje messing, zakmes, vensterglas of een stalen vijltje, waarvan de hardheid reeds bekend is. Dan kijken we naar de streepkleur, zetten met het mineraal een streepje op een ouderwetse stop uit de meterkast of een ander stuk niet geglazuurd porselein. De kleur van de streep is het determinatie-kenmerk. In veel gevallen kunnen we met deze twee vastgestelde eigenschappen en een mineralenboek de naam van het mineraal al vaststellen”.

Back To Top