Skip to content
Robert Rensing: Azuriet en Malachiet

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Verhaal van Robert Rensing

Onder het mom “wie het kleine niet eert is het grote niet weerd”, wil ik een keer aandacht besteden aan de microscopische mineralen voor de beste vondst verkiezing.
Ik heb dit stuk vorig jaar gevonden op de haldes van de Clara mijn in het Zwarte Woud in Zuid Duitsland. Het is een van de weinige nog actieve mijnen in Duitsland en het is bekend onder veel verzamelaars in heel Europa. Er worden erg veel verschillende mineralen gevonden, wel meer dan 400! Het betreft met name microscopische mineralen.

Het betreft een foto van de mineralen Azuriet en Malachiet (foto 1). Beide mineralen zijn regelmatig te vinden op de haldes, dus het is wat dat betreft geen bijzondere vondst. Wat het een leuke vondst maakt is het feit dat de groene Malachiet lok “gevangen” zit in de blauwe Azuriet. Het is esthetisch heel mooi.

De kristallen zijn maar een paar millimeter groot. Je hebt echt een microscoop nodig om goed naar dit soort kristallen te kijken. Het grote voordeel van deze kleine kristallen is dat je vaak mooi intact blijven in tegenstelling tot grotere kristallen die toch sneller beschadigen.

Azuriet en Malachiet zijn beiden koper-carbonaten en worden heel vaak gecombineerd met elkaar gevonden. Malachiet wordt in de Clara mijn vaak gevonden als bolletje, maar soms kun je dit ook als lokken vinden zoals op de foto.

U vraagt zich misschien af hoe ik nou zo’n foto maak? Het zijn namelijk millimeter kleine kristallen. Ik kan mijn digitale spiegelreflex camera op mijn microscoop bevestigen (foto 2). Vervolgens koppel ik mijn camera aan mijn computer. Mijn computer beschikt over een stacking programma (foto 3). Hiermee voeg je meerdere foto’s met verschillende scherptediepte-instellingen samen tot één geheel scherpe foto. De foto die ik nu gemaakt heb bestaat uit 25 opnames. Je krijgt niet de kwaliteit zoals in de bladen zoals Lapis. Zij gebruiken veel professionelere apparatuur. Maar voor een amateur zoals ik vond ik het een geslaagde foto.

Back To Top