Ga naar hoofdinhoud
Kees Hendrix: Schelpenbank

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Verhaal van Kees Hedrix

Fossielen in de Kunrader kalksteen.

Geochaching ofwel schatzoeken voor volwassenen. Met een GPS op zoek naar een ‘schat’ die ergens verstopt is. Hiermee kom je op de meest vreemde plaatsen maar ook op de meest mooie plaatsen van Nederland. Kijk maar eens op de internetsite www.geochaching.com. Zo ook deze zomervakantie ben ik samen met mijn dochter  een aantal keren naar Zuid-Limburg gegaan om daar een aantal Earth Caches te zoeken. Dit zijn plaatsen waar aardrijkskundige maar ook geologische bezienswaardigheden te vinden zijn zoals hier bij de Julianagroeve (Schiepersberg bij Cadier en Keer Foto1). Daarbij kwamen we bij diverse oude groeves die verscholen waren tussen de struiken. Eén van deze plaatsen is de Kunrader kalksteengroeve (www.kunraderkalksteengroevel.nl (Foto2))

Deze zeer kleine groeve is gelegen langs de A79 bij Kunrade. Tijdens het bezoek aan de groeve kregen we een korte rondleiding waarbij we in de kleine steile groeve kwamen. Vanwege de steile wanden en kleine omvang is deze groeve zeker niet geschikt om met onze vereniging te bezoeken en om fossielen te gaan zoeken. De productie per jaar is zeer beperkt zodat maar af en toe ook daadwerkelijk gegraven wordt. De totale jaarproductie is gelijk aan dat wat ze bij de ENCI in een ochtend verwerkte. Het materiaal is hard en daarom bijzonder geschikt voor de bouw. De blokken worden dan ook verwerkt tot diverse soorten bouwstenen. Aan de zijkant werd gewerkt aan de aanleg voor een nieuwe parkeerplaats (Foto3). Hier kun je zien dat de kalksteen zich direct onder het dekzand bevindt. Het is duidelijk dat hier dus geen grindafzettingen aanwezig zijn en daarom ook geen stroomgebied is geweest van de Maas.

Kunrader kalksteen is een hardere kalksteen die weinig fossielen bevat. Het is ontstaan tijdens het Maastrichtien. De situatie in die tijd was best vreemd want in het westelijk deel van Zuid-Limburg werd andere kalksteen afgezet dan in het zuidoosten, zoals je kunt zien in figuur 1.

 

 

Overzicht van de geologische tijd waarin de afzettingen van de kalksteen in Zuid-Limburg is gevormd.

Fossielen vinden we eigenlijk alleen op een aantal horizonten. In de groeve bevind zich één laag waarin veel fossielen schelpen te vinden zijn. Bij toeval vonden we een stuk met deze fossiele schelpenbank waarop diverse soorten bivalven en gastropoden te vinden zijn. Dit stuk is ongeveer 25 cm groot (Foto4). En in detail een stuk van de schelpenbank (Foto5)

Back To Top