Skip to content
Dirk de Graaf: Vuursteen

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Verhaal van Dirk de Graaf

Ondanks dat ik ver weg woon in Den Helder hou ik het verenigingsnieuws bij en Betsy vroeg mij of ik ook een keer wilde meedoen met de bijzondere vondst verkiezing. Nu heb ik een vrij grote verzameling van mineralen en fossielen maar speciale vondsten heb ik niet zoveel, daar ik meer een theoreticus ben en algemene interesse heb. Ik hou van gidsstukken, koop ook vrij veel en het gaat om het verhaal erachter.

Mijn bijzondere stuk is eigenlijk heel gewoon en bijzonder tegelijk, ook een geologisch zowel een archeologisch stuk. Elke keer als ik langs de vitrine loop dat het stuk me iets en bij het houden in de hand voel je de verbintenis met het verleden van onze voorvaderen.

Het stuk is gevonden in Polen waar we een vakantiehuis plus stukje bos hadden, gelukkig voor corona verkocht. In die 15 jaar dat we daar vaak zaten met de honden liepen we veel in het nabijgelegen natuurpark Drawienski National Park en er lag een stuk land bezaaid met IJstijd stenen achter het huis. Op elke m2 wel 5 tot 10 mooie verschillende stenen van allerlei kleuren.

Elke dag op mijn uitlaatrondje nam ik een zakje vol mooie stenen mee en had dus een paar hopen van 1 m hoog. Op een gegeven zag ik een bijzonder gevormd stuk vuursteen die op een paard leek en precies goed in de hand lag. Na het schoonmaken viel het op dat de patina erg glad was en gesleten door veel gedragen te zijn. Ook voel het bijzonder aan en je voel de verbintenis met degene die er ongetwijfeld lang in de hand heeft gehad.

Ik stel me voor dat het een kind is geweest met b.v. rood haar door Neanderthalgenen en het haar of hem een soort talisman en of speelsteen was, net zoals kinderen speelgoed hebben. Het paardje ligt precies op vorm in de rechterhand van een b.v. kind van rond de 10 jaar er moet veel mee in de hand gelopen zijn.

We liepen altijd door de bossen en het land achter ons huis daar en opgegeven moment ontdekte ik een restant van een hunebed boven op een grote heuvel tussen de bomen. Dat gemeld bij de gemeente en het werd omhekt, maar niet veel mee gedaan, is ook weinig van over maar wel duidelijk.

Wel ik hoop dat het duidelijk is en meedoen kan aan de verkiezing, het is mijn speciaalste stuk en het gaat om het gevoel en verhaal.

 

Back To Top