Skip to content
Jos Eberson: Pseudosalenia aspera (L.Agassiz, 1838)

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Verhaal van Jos Eberosn

Mijn inzending is een uiterst zeldzame Pseudosalenia aspera (L.Agassiz,1838) uit Novion-Porcien

In de jaren tachtig en negentig ging ik meerdere malen met mijn zoekmaat Henk van Noordenburg naar de Franse Ardennen om fossielen te zoeken. Meestal een (lange) dagtocht naar Novion-Porcien. Maar we gingen ook wel eens een paar dagen met een groepje zee-egelverzamelaars uit alle delen van het land, waarbij steevast Novion-Porcien gecombineerd werd met een bezoek aan de groeve van Thin-Le Mouthier. Dan verbleven we meestal in de Auberge in Signy-L’Abaye en waren de avonden een feest.

Helaas, de streek heeft op dit moment weinig te bieden en doordat de Franse Association Echinologique uit elkaar gevallen is komt er ook weinig actuele vindplaats informatie meer binnen. We moeten dus een beetje teren op de mooie vondsten van weleer.

De groeve van Novion heeft ons heel wat mooie zee-egels gebracht. In ieders vitrine prijkt wel een mooie Hemicidaris intermedia, een Phymechinus mirabilis, een Glypticus hieroglyphicus of een Pseudodiadema pseudodiadema.
De zee-egel die ik jullie hier mag laten zien is echter veel zeldzamer, en al helemaal in deze museum kwaliteit. Ik heb hem destijds in een spoellens gevonden in de kleine groeve rechts van de hoofdafgraving. Tussen de keiharde hardground banken, gevormd door fossiele koralen, vond je een enkele keer een zachte zandlens met ingespoeld zee-egel materiaal. Deze vondsten waren met een vochtige tandenborstel al perfect te prepareren.

Het resultaat zien jullie op de foto’s.

Back To Top