Skip to content
Dirk Lont: Galeritus vulgaris

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Verhaal van Dirk Lont

Geachte lezer, wij willen voor deze ‘Beste Vondstverkiezing”, een fossiel onder de aandacht brengen. Deze vondst is niet de meest spectaculaire vondst ooit en zal ook niet de geologiewereld op zijn kop zetten. Sterker nog, met een beetje goede wil had uzelf dit fossiel ook kunnen vinden. Is het dan waard om besproken te worden? Wij denken van wel, omdat bij het fossielen zoeken het gewone zomaar bijzonder kan worden. Wij nemen u graag mee in het verhaal onder de titel:

Bijzonder gewoon,
Een vondst uit duizenden.

In het voorjaar 2017 verblijven we een paar dagen in Gedser, gelegen op het eiland Falster in Denemarken. Vanuit een idyllisch B&B trekken we naar de stranden op het meest zuidelijke puntje van Denemarken. (foto 1) Onder prachtige kliffen liggen mooie kiezelstranden en kan het speuren naar fossielen beginnen!(foto 2 en 3) Volgens de boeken kun je hier fossielen vinden uit het Boven-Krijt, maar ook uit het Ordovicium en het Siluur. Het weer is prima, het zeewater kabbelt over de kiezels en de zwaluwen vliegen af en aan. En wat is het hier stil. Dat hebben we alvast! Wij richten vervolgens onze blik naar beneden en speuren naar afwijkende vormen en kleuren. We gaan ieder ons eigen weg op het strand en als we elkaar na bijna 2 uur weer tegenkomen zijn we het snel eens, de fossielen liggen hier niet voor het oprapen. We vinden wel fragmenten, maar mooie stukken, nee. Dan eerst maar lunchen, dat smaakt nergens lekkerder dan aan zee. Vervolgens blijven we bij het zoeken bij elkaar in de buurt, gelukkig maar. Want zo hoor ik, zeker 2 uur later, een luide kreet. Bea heeft een mooie Galeritus vulgaris gevonden!(foto 4 en 5) Ze was er maar bij gaan zitten en na wat harken met de hamer kwam deze zee-egel te voorschijn. Hadden we deze techniek eerder moeten toepassen……??

Dit ‘gewone’ fossiel is voor ons bijzonder en daarmee de beste vondst. Bijzonder vanwege de plek, de ouderdom, vanwege het feit dat het na zoveel jaar wordt gevonden, de omstandigheden, het verblijf en de reis. En de titel van dit verhaal? Het is aan u op welk woord u de klemtoon legt. En om een fossiel te vinden in die massa stenen, is dat niet bijzonder? Wij moedigen u aan om te stemmen, het ga u goed en blijf vooral zoeken!

Back To Top