Ga naar hoofdinhoud
Fenne Suy: Multiblock Promicroceras Planicosta

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Verhaal van Fenne Suy

Multiblock Promicroceras Planicosta

Vorige winter gingen we zoals gewoonlijk naar Engeland om fossielen te zoeken. Er zijn veel vindplaatsen in Groot-Brittannië maar de bekendste is zeker de Jurassic Coast van Dorset. Wij gaan vooral naar Lyme Regis want deze kliffen hebben de beste kwaliteit en kwantiteit van heel Engeland. Deze multiblock heb ik gevonden onder een klif tussen Lyme en Charmouth dat Black Ven wordt genoemd (foto 2).

De kliffen van Lyme Regis komen uit het Onder-Jura, en bij Black Ven komen de fossielen uit het Pliensbachiaan. De fossielen die je daar vindt zijn vooral ammonieten, belemnieten en andere zeewezens van toen. Het was een stormige dag en het getij stond nog hoog, er was dus niet veel strand om op te zoeken. Ik had al een paar ammonieten gevonden maar nog niks speciaals. Maar na een tijdje ronddwalen, vond ik een nodule dat afgerond was door de zee. Ik zag aan de kleur en vorm dat er een grote kans was dat er een fossiel in zat. Ik pakte mijn hamer en sloeg met één harde slag de steen open. Uit de steen kwamen dan vier Promicroceras Planicosta ammonieten (foto 3). Jammer genoeg had ik een paar van de ammonieten beschadigd dus ben ik naar een vriend gegaan die een professionele preparateur is. Omdat er al vier ammonieten zichtbaar waren, was er een grote kans dat er nog meer in zaten. Hij heeft het geplakt en geprepareerd en ondanks de breuk heeft hij het geweldig gedaan (foto 1).

Het is zeker niet de zeldzaamste of mooiste vondst maar voor mij is deze speciaal. Toen ik zeven was, ging ik voor de eerste keer fossielen zoeken en dat was in Charmouth. Ik ga dus al acht jaar naar deze kust en dit was de eerste keer dat ik zo een mooi stuk heb gevonden. Twee van de ammonieten hebben zelfs bitemarks (foto 4), er is een stuk uit hun schelp gebeten door een roofdier (waarschijnlijk een ichtyosaurus) en hierdoor zijn ze gestorven.  Een andere ammoniet heeft een geopetale structuur (foto 5): een donkere horizontale laag die de schelp half opvult. Hierdoor weten we dat de onderkant van de steen ook de zeebodem was (top-bottomcriterium). Dus deze vondst is toch vrij interessant.

Back To Top