Skip to content

Gotland is veruit het grootste eiland van Zweden. Met haar omliggende eilandjes vormt het samen Gotlands län, een provincie van Zweden. Geologisch gezien wijkt het volledig af van de rest van Zweden. Op het vaste land komen ter hoogte van Gotland precambrische gneizen en granieten, met een ouderdom van 0,9 tot 2 miljard jaar, aan het oppervlak. Gotland is opgebouwd uit een dik pakket kalksteen van gemiddeld ‘slechts’ 425 miljoen jaar oud.
Binnen de paleontologie is Gotland wereldberoemd omdat het pakket kalksteen een uniek archief is van de ontwikkeling van het leven. De fossielenrijkdom is enorm. Dit archief beslaat een aaneengesloten periode van ca. 20 miljoen jaar gedurende het Siluur.
Tijdens deze lezing komen de geologische geschiedenis, de prachtige kliffen met haar fossielen en het ontstaan van raukars voor het voetlicht. We kijken ook zijdeling naar de geschiedenis van Gotland, waarin Klaus Störtebeker (waarschijnlijk Nederlander van geboorte) nog een grote rol heeft gespeeld.
We sluiten af met een geologische rondreis over het eiland. En waarom Antwerpen in dit geologisch verhaal nog een rol speelt, hoort u op 19 november.

Back To Top