skip to Main Content
Excursies

Op deze site kunt u zich aanmelden voor de excursies. Nadat u het aanmeldingsformulier heeft ingevuld krijgt u aansluitend de bevestiging van de aanmelding. Later volgt per e-mail de definitieve bevestiging van de deelname, nadat duidelijk is dat er voldoende plaats is en na de betaling van de kosten. Door ondertekening van een deelnemerslijst bij de start van een excursie verklaart de deelnemer zich er van bewust te zijn dat deelname aan de excursie op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen risico en volgens het gestelde in het excursiereglement geschiedt. De deelnemer moet een een individuele aansprakelijkheidsverzekering hebben.

In het verleden is gebleken dat sommige excursies erg populair zijn (met name fossielenexcursies). Hierdoor is het mogelijk zijn dat niet iedereen mee kan. Over het algemeen zoeken we bestemmingen waar het aantal deelnemers minder belangrijk is, maar soms kan het zo zijn dat om praktische redenen het aantal deelnemers beperkt is. Het is voor deze excursies dus zaak zich tijdig aan te melden. Hiervoor hanteren we het standpunt dat het moment van inschrijven leidend is, zolang de betaling binnen enkele dagen is voldaan. Om iedereen de kans te geven zich tijdig aan te melden en zich daarop voor te bereiden wordt het moment van inschrijven aangegeven via de Geo-graaf.

De aanmelding wordt op zaterdag 10 juni 2017 vanaf 17:00 uur gestart.

Als een excursie volgeboekt is hebben leden van NGV afdeling Utrecht en ’t Gooi voorrang boven niet leden ondanks of een niet lid zich eerder heeft aangemeld. U kunt zich hier als lid opgeven.

Hesjes
Tegenwoordig  is het in veel werkende groeves verplicht bij een bezoek een oranje reflecterend veiligheidshesje te dragen. Ook in andere groeves doen we dit voor herkenning. De excursiecommissie heeft nog veiligheidshesjes met een aantrekkelijk clublogo er op in voorraad. Deze kunnen tegen kostprijs, 5 Euro, tijdens een excursie worden gekocht.

Het reglement en voorwaarden kunt u hier vinden: Reglement en voorwaarden

U kunt het reglement ook downloaden (300Mb)

Downloaden (pdf)
Programma najaar 2017

Datum: 1 t/m 3 september 2017
Driedaagse mineralen- en gesteentenexcursie naar Flechtingen en Bebertal in Duitsland

We zijn heel blij te kunnen melden dat deze excursie dit jaar kan doorgaan nadat deze t.g.v. ziekte van de gids vorig jaar gecanceld werd. In groeve Bebertal wordt andesiet afgebouwd. In deze groeve zijn grote holtes te vinden met kwarts, calciet en sideriet. Maar ook anataas, pyriet en bariet zijn hier te vinden. In groeve Flechtingen wordt ryoliet afgebouwd. Hier hebben wij vorige keer calciet en mooie fluorietkristallen gevonden in verschillende kleuren. De kristallen waren groen/blauw en soms ook nog paars gekleurd. Ze zijn als kubussen te vinden, maar ook als octaëders. Ook o.a. anataas, bariet, kwarts en epidoot worden in deze groeve gevonden. Op de heenreis zullen wij in de omgeving van Hannover een kleiput bezoeken waar bollen zijn te vinden met mineraalinhoud. Mineralen als calciet, dolomiet, galeniet en sfaleriet komen voor.

Excursieleider: Robert Rensing
Kosten: € 35,-p.p.

Groeve Bebertal
Foto Robert Rensing
Groeve Bebertal Foto Robert Rensing
Aanmelden

Het aantal aanmeldingen dat tot heden ontvangen is kunt u hier inzien.

Calciet uit Beez. Foto auteur
Calciet uit Beez. Foto auteur

Datum: 14 en 15 oktober 2017
Tweedaagse mineralen- en gesteentenexcursie België

Tijdens dit weekend bezoeken wij in ieder geval groeve Beez. Volgens recente berichten zal deze groeve over ongeveer 5 jaar sluiten. Het goede nieuws voor ons verzamelaars is dat er een nieuw stuk afgebouwd gaat worden in deze groeve. In het verleden zijn er mooie calcietkristallen gevonden in de bovenste lagen van deze groeve. Dus deze nieuwe ontwikkeling biedt weer nieuwe kansen op het vinden van deze kristallen.
Ook andere mineralen zijn er te vinden. Namelijk dolomiet, markasiet, sfaleriet en galeniet. Ook pseudomorfosen van dolomiet naar calciet worden soms gevonden.
Verder denken wij aan de groeves in Landelies die bekend staat om zijn mooie calciet en Lompret (bariet) en proberen wij of groeve Fond des Vaulx toestemming geeft om te zoeken.

Excursieleider: Robert Rensing
Kosten: € 20,-p.p.

Aanmelden

Het aantal aanmeldingen dat tot heden ontvangen is kunt u hier inzien.

Datum: 15 t/m 17 oktober 2017
Driedaagse fossielenexcursie Solnhofen, Duitsland

In het najaar bezoeken we van 15 tot en met 17 oktober het gebied rondom Solnhofen in het Altmühltal. Bij deze twee wereldberoemde namen gaat het hart van fossielenliefhebbers sneller kloppen. In de Solnhofener kalksteen (Plattenkalk) zijn uitzonderlijke vondsten gedaan, uniek in de wereld. De fossielen zijn van zowel ondiep mariene als terrestrische dier- en plantensoorten. De zachte kalksteen heeft vaak zeer gedetailleerde indrukken van zachte delen van de organismen bewaard (plantenbladeren of stengels, vleugels van insecten, veren, enzovoorts). Onder de soorten bevinden zich vissen, ammonieten, insecten, pterosauriërs en alle tien, ooit gevonden, exemplaren van de Archaeopteryx, die door de meeste paleontologen wordt beschouwd als de oudst bekende vogel. In veel musea wereldwijd zijn fossielen te vinden afkomstig uit de Solnhofener kalksteen.
Het programma is nog niet exact bekend maar we blijven de drie dagen in de Solnhofener kalksteen. We zullen in deze drie dagen enkele groeves bezoeken die het gebied rijk is. Daarnaast zullen we ook een museum en (bij minder weer) de lokale tegelindustrie bezoeken.
Het gebied is daarnaast ook landschappelijk interessant en de herfst kan daar nog een mooi kleurenpalet aan toe voegen!

Excursieleider:  Mario Maessen
Kosten € 35 pp (incl toegang groeves en museum)

Aanmelden

Het aantal aanmeldingen dat tot heden ontvangen is kunt u hier inzien.

Groeve in Solbhofen. Foto Flokstra
Groeve in Solbhofen. Foto Flokstra
Afgerond programma voorjaar 2017
Groeve Romontbos. Foto: Ingrid Heck
Groeve Romontbos. Foto: Ingrid Heck

25 maart 2016
Fossielenexcursie naar Eben-Emael (België)

Eben Emael voor bezoekers gesloten!

Voor 25 maart was een excursie naar Eben Emael gepland.

De eigenaar van de groeve heeft helaas zeer recent hun beleid heeft gewijzigd en ons is de toegang tot de groeve geweigerd om veiligheidsredenen, ofwel in hun woorden:  pour des raisons évidentes de sécurité. Dit betekent dat we deze bestemming niet meer kunnen gebruiken.

De excursiecommissie probeert nu een alternatief te regelen en voorlopig wordt aan de Piesberg gedacht maar daar kunnen wij alleen op zondag terecht. Zodra er nieuws is wordt dit bericht vernieuwd. Tot dat moment kunt u zich niet aanmelden.

Aanmelden niet meer mogelijk

Deze excursie is vervangen voor een excursie naar de Piesberg in Duitsland

Het aantal aanmeldingen dat tot heden ontvangen is kunt u hier inzien.

8 en 9 april 2017                                                    
Mineralen- en gesteentenexcursie naar Sauerland in Duitsland

Zaterdag 8 april gaan wij naar nog nader te bepalen groeves en/of oude haldes van mijnen. Wij proberen toestemming te krijgen voor een groeve waar het mineraal strontianiet te vinden is.
Zondag 9 april zullen wij groeve Hohen-Limburg bezoeken onder leiding van een gids van Geotouring. In 2015 hebben wij groeve Hohen-Limburg met een grote groep van onze vereniging bezocht. Je kan in deze groeve mooie grote calcietkristallen vinden, soms in combinatie met kwarts. Ook zijn er fossielen te vinden, met name koraal is de vorige keer veel gevonden. Maar ook o.a. brachiopoden, zeelelies en cephalopoden zijn beschreven.

Geïnteresseerden kunnen met deze excursie ook één dag mee naar Hohen-Limburg.

Excursieleider: Robert Rensing
Kosten:
• € 18 pp voor twee dagen
• € 9 pp voor één dag Hohen Limburg

Aanmelden niet meer mogelijk

Deze excursie is succesvol afgesloten.

Het aantal aanmeldingen dat tot heden ontvangen is kunt u hier inzien.

Groeve Hohen Limburg. Foto: R. Rensing
Groeve Hohen Limburg. Foto: R. Rensing
Whitby vanuit Whitby East Cliff. Foto: Public domain

24 t/m 28 april 2017                                                 
Vijfdaagse fossielenexcursie naar Yorkshire/Whitby (GB)

In de meerdaagse fossielenexcursie van het voorjaar bezoeken we de kusten van Yorkshire. In dit gebied komen ongeveer dezelfde afzettingen aan het oppervlak als langs de befaamde Jurassic Coast. Hier is het hele palet van fossielen uit de Jura te vinden. Van ammonieten, egels en schelpen tot eventueel sauriërs. Wij hebben een gids gevonden die ons langs de vele mooie plekjes van deze kust zal leiden. Omdat bij deze kusten de meeste fossielen in de hellingen worden gevonden, zullen we hellingen op moeten om te zoeken. Met het opstellen van het programma wordt rekening gehouden met het feit dat niet iedereen de steilste stukken wil/ kan beklimmen.

Excursieleider: Werner Krause
Kosten: € 75 pp

Aanmelden niet meer mogelijk

Deze excursie is succesvol afgesloten.

15 t/m 20 mei 2017
Zesdaagse mineralen- en gesteentenexcursie naar Slowakije in combinatie met Hongarije of Tsjechië

Wij gaan weer op pad met Petr Cerny. Wij zullen in ieder geval naar Slowakije gaan. Petr zal gaan bekijken waar wij precies naar toe gaan. U moet er rekening mee houden dat wij ons in ieder geval één keer zullen moeten verplaatsen naar een ander hotel/camping.
Bij de grens Tsjechië/Slowakije bevinden zich een aantal groeves met pegmatieten. Deze kunnen zeer interessant zijn. Er is daar o.a. tourmalijn te vinden, maar ook veel andere pegmatiet mineralen.
In Hongarije kunnen wij bijvoorbeeld gaan zoeken naar zeolieten en gips. Of op de haldes van oude kopermijnen waar malachiet, azuriet en cupriet te vinden zijn.
Slowakije zelf heeft veel goede vindplaatsen. Er kunnen o.a. mooie zeolieten gevonden worden, (edel-)opaal, chalcedoon en prachtige holtes met calcietbollen. Het gebied waarin wij gaan zoeken in Slowakije zal sterk afhangen van het land waarmee Slowakije gecombineerd gaat worden.

Excursieleider: Rienko de Jong
Kosten 90 euro pp

Aanmelden niet meer mogelijk

Deze excursie is succesvol afgesloten.

Mineralen zoeken in Slowakije op de grote haldes bij Lubietova. Foto: R. Rensing
Mineralen zoeken in Slowakije op de grote haldes bij Lubietova. Foto: R. Rensing
Strand bij Escalles. Foto: Werner Krause
Strand bij Escalles. Foto: Werner Krause

3 en 4 juni 2017
Tweedaagse fossielenexcursie naar Escalles

De tweedaagse fossielenexcursie gaat dit jaar voor het eerst in lange tijd naar Escalles. We zullen de kust langs Escalles, Wimereux en Cap Blanc Nez bezoeken. In de krijtafzettingen kunnen we van alles vinden zoals ammonieten (al dan niet gepyritiseerd), sponzen, (grote) schelpen en zee-egels. Verder staat ook nog een bezoek aan een lokaal fossielenmuseum op het programma voor het moment dat er hoog water is en we niet aan het strand kunnen zoeken.

Excursieleider: Bert Brouwer
Kosten: € 12 pp

Aanmelden niet meer mogelijk

Deze excursie is succesvol afgesloten.

Het aantal aanmeldingen dat tot heden ontvangen is kunt u hier inzien.

Een impressie van eerdere excursies
Back To Top