Ga naar hoofdinhoud

Meteorieten zijn voor geologen en andere stenen-afficionado’s een bijzondere vondst. Zo ook voor sterrenkundigen, die met hele andere ogen naar deze stenen uit de ruimte kijken. Meteorieten zijn voor sterrenkundigen boodschappers uit de ruimte, die verhalen vertellen over ons zonnestelsel en het ontstaan daarvan.

Sommige meteorieten blijken weggeslagen te zijn uit grote hemellichamen zoals de maan of Mars. Als deze op aarde vallen, kunnen we hieruit directe informatie afleiden van de samenstelling van deze hemellichamen. Andere meteorieten, echter, hebben miljarden jaren vrijwel onveranderd door de ruimte gezweefd. Onderzoek van deze meteorieten vertelt ons dus hoe het zonnestelsel er lang geleden uitgezien heeft, ten tijde van haar ontstaan.

Deze lezing wordt gegeven door Marijke Haverkorn, sterrenkundige aan de Radboud Universiteit. In de eerste helft van de presentatie zal zij dieper ingaan op meteorieten: soorten, hoe ze gevonden worden en wat ze ons vertellen over ons zonnestelsel. Na de pauze zoomt ze uit van ons zonnestelsel naar de levenscyclus van sterren en het hele ecosysteem van ons sterrenstelsel, de Melkweg.

De illustratie is een opname van het stervormingsgebied in de Orion-nevel, gemaakt door de Hubble Ruimtetelescoop. De insets laten zien waar nieuwe zonnestelseltjes gevormd worden. Bron: NASA, ESA, M. Robberto (STScI / ESA), het HST Orion Treasury Project Team, & L. Ricci (ESO)rn

Back To Top