Skip to content
Tweedaagse mineralenexcursie Groeve de la Sambre bij Landelies en Groeve Lompret bij Chimay in Belgie

18 en 19 mei 2024

EXCURSIE-INFORMATIE

Datum:
18 en 19 mei 2024

Excursieleider: 
Jan Wit en Liesbeth Haverkorn

Excursiekosten :
€30,-

Maximum aantal deelnemers: 
20

Aantal deelnemers aangemeld:
Klik hier om het aantal te zien.

Aanmelden mogelijk tot:
18 april 2024

Excursiezwaarte:
2 out of 3 stars (2 / 3)
Uitleg sterrensysteem

Deze excursie is volgeboekt. Indien u zich nog aanmeldt komt u op de wachtlijst en kunt u eventueel nog deelnemen als er iemand uitvalt. U hoeft nog niets te betalen.

 

Groeve de la Sambre bij Landelies. Nadat het enige tijd niet mogelijk was om te zoeken in deze Landelies het gelukkig weer toegestaan. De toegang wordt nu helemaal geregeld via een Belgische geologische vereniging. Er moet nu per persoon entree worden betaald, maar het is nu wel weer mogelijk te zoeken naar de prachtige calcietkristallen die in deze groeve worden gevonden. In het mineralogische magazine “Lapis” is deze groeve beschreven. Daarin stond vermeld dat deze groeve één van de beste vindplaatsen van Europa is wat betreft het mineraal calciet.In de groeve worden heel veel verschillende kristalvormen van calciet gevonden. De kleur varieert van wit naar mooie doorzichtige gele kristallen. Ook worden er geregeld grote kristallen gevonden, soms meer dan 20 cm groot. Het is beslist de moeite waard om mee te gaan.

Groeve Lompret bij Chimay in Belgie. De groeve Lompret is voornamelijk bekend van de mooie barietkristallen die daar te vinden zijn. De barietkristallen kunnen helder zijn of grijs gekleurd en er worden soms grote kristallen van gevonden. Ook zijn er andere mineralen te vinden, namelijk o.a. calciet en galeniet.

Bovenin de groeve zijn ook fossielen te vinden, namelijk ammonieten, zeeleliestengels, koralen en brachiopoden.
Back To Top