skip to Main Content
Fossielenexcursie naar Eben Emael en de mijn van Blegny

7 april 2018 (onder voorbehoud)

Maximum aantal inzendingen bereikt u komt op de wachtlijst.

EXCURSIE-INFORMATIE

Datum:
7 april 2018 (onder voorbehoud)

Excursieleider: 
Mario Maessen

Excursiekosten :
€ 18,– p.p.

Maximum aantal deelnemers: 
25 (onder voorbehoud)

Maximum aantal bereikt. Bij aanmelding komt u op de wachtlijst.

Aantal deelnemers aangemeld:
Klik hier om het aantal te zien.

Aanmelden mogelijk tot:
7 maart

Excursiezwaarte:
(1 / 3)
Uitleg sterrensysteem

Op dit moment ligt de aanvraag nog ter beoordeling bij de groeve maar de tekenen zijn hoopvol. Indien we onverhoopt toch geen toestemming krijgen wordt deze bestemming vervangen door de Grindgroeve te Markelo en zal die op vrijdag 6 april plaatsvinden.
Na toestemming zullen we in de ochtend de mergelgroeve van Eben-Emael (Romontbos) bezoeken. Het materiaal waarin gezocht wordt is overigens formeel geen mergel maar Limburgs Krijt en het is tussen 80 en 65 miljoen jaar oud en behoort daarmee tot het Maastrichtien (Boven Krijt). Ten tijde van de vorming was dit gebied overspoeld door een ondiepe zee met een zeer rijke leefgemeenschap. Hierdoor is de kalksteen erg rijk aan fossielen. We kunnen hier zee-egels, haaientanden, schelpen (mooie Pecten) en krabbescharen vinden. De kalksteen is hier erg rijk aan vuursteen met de meest wonderlijke vormen. Omdat we vrij vroeg weer uit de groeve moeten vertrekken, bezoeken we in de middag de steenkolenmijnen van Blegny en zullen we in een van de mijnen naar beneden gaan. Waarschijnlijk kunnen we ook op de storthopen zoeken.

Deze excursie is fysiek niet heel zwaar. We moeten van de parkeerplaats wel met onze spullen een flink eind de groeve inlopen. In de groeve kunnen we in vrij los materiaal zoeken.

Back To Top